29 Kasım 2016 Salı

The Economist'in 2017 Kapağına Genel Bakış



















The Economist Dergisi her yılın sonunda yaşanmış olaylardan yola çıkarak bir sonraki yıla ilişkin öngörüde bulunuyor ve bunu hazırladığı bir kapak görseline işliyor. Bunu yaparken de simge bilimini  (sembolizm) kullanarak olaya gizem katmayı tercih ediyor. Bu yıl tarot temalı çizimleri tercih eden The Economist Dergisi 2017 kapağıyla bizlere ne anlatmak istiyor? Kapağın gizemlerini ve şifrelerini birlikte çözmeye çalışalım.


Kule (The Tower): İlk görselde bölünmüş bir kule var, toplumu simgelediğine inanıyorum. Evet bölünmüş bir toplum anlamına geliyor bu. Soldaki Komünizm bayrağı, sağdaki Hristiyanlığın çarmıhı bölünmenin hem dini hem de kültürel odaklı olacağına işaret ediyor olabilir. Economist'e göre 2017 toplumlar için ayrışma ve kutuplaşma yılı olacak. Kuleyi ortadan ikiye ayıran yıldırım (karanlıkta saklanan bir güç) ayrışmayı dış güçlerin tetikleyeceğine işaret ediyor. Kulenin ayrışan yerinde Roma rakamıyla V var. Her nasılsa bir uyarı gibi duruyor. Öngörü diyemeyeceğim bu simge 5 farklı olaya işaret ediyor olabilir ya da 5 farklı ülkeye.






Yargı (Judgment): Bir elinde asa, bir elinde taç bulunan Trump'un üstüne kurulduğu bir dünya simgesi bu. 2017 ego ile karar verilen bir yıl olacak. Herkes Trump'a ve yaptıklarına ego penceresinden bakacak ve konumunu bu yargıya göre şekillendirecek. Trump, 2017'de üzerinde en çok konuşulan kişi olacak.









Dünya (The World): Kolektif düşüncenin yükseldiği bir yıl olacak ve bu gerçekleştikçe soruların cevabı için sanata bakılacak. Eski yazı, tiyatro, resim, kitap vb...











Keşiş (The Hermit): Bir çok sosyal (ve dünyevi) huzursuzluk görünüyor. İyi ve kötü arasında büyük bir denge aranıyor olacak. Bir çok isyan İngiltere'den uzakta gerçekleşti. Ama İngiltere'yi (özellikle kraliçeyi) bu isyan olaylarıyla ilişkilendirecek haberler "gizli bir şekilde" ortaya atılacak, gösteriler ve ayaklanmalar İngiltere'ye sıçrayacak. Bozulan küresel düzene karşı insanlar kurtarıcısını arayacak. Belki de bulacak.







Ölüm (Death): Bu kart ufukta bir değişiklik olacağı hissini uyandırıyor. Gömülmüş, üzeri örtülmüş ve yok sayılmış meseleler gün yüzüne çıkacağa benziyor. Nükleer bir patlama olarak tasvir edilen şey ön yargıya uğrayıp kötü imaja bürünmüş bir ülkenin bu imajdan kurtulması anlamına geliyor olabilir.










Sihirbaz (The Magician): İki gerçek ortaya çıkıyor. Hangisini hissedebiliyorsanız onda hayat bulacaksınız. Sanal gerçeklik gözlüğü başımızı döndürürken 3D yazıcılar sanıldığından daha çok saracak hayatlarımızı. TOKİ'ye geçmiş olsun. Her yerde konut inşa eden dev yazıcılar piyasayı esir alabilir. Çok zeminli ve fiziksel bir dünyanın kapısı açıldı. İkinci gerçek ise felsefi ve daha yaratıcı fikirler gelişecek. Daha gerçekçi (manevi ilham) bir yerden geldiği düşünülen bu fikirler tüm insanlığın seyrini değiştirebilir. Tesla'ya dikkat!







Çarkıfelek (Wheel of Fortune): Avrupa'da değişim var, düzen sarsıldı. Bazı liderler değişebilir. Toplumsal ayrışmayı tetikleyen karanlık güç burada da karşımızda. Karanlık bir bulut içinden çakan bu yıldırım gizli bir dış gücün değişimde yine rol alacağına işaret ediyor.











Yıldız (Star): Her bir yıldız bir Hollywood starını temsil ediyor.  Hollywood yıldızları büyük olaylarda dikkat dağıtıcı olarak kullanılmaya devam edecek. Örneğin, kızıl kuyruklu yıldız hakkında konuşup önemli olayların örtülmesinde rol alacaklar. Dünyada sorunlar ortaya çıktıkça Hollywood kullanılmaya devam edecek. Bu kart için ikinci yorumum ise şu: Kızıl gezegen Mars'a koloni kurulması fikri hayat bulacak. Her yıldızın üzerine işlenmiş insan portlerine bakıldığında çeşitli renkten ve ırktan insanlar bu kolonide yer alacak. Ama bu projenin hayat bulması için Elon Musk 45-60 yıl gerektiğini söylemişti.















Hiç yorum yok: